Om oss

Eken, en symbol för hållbarhet och långsiktighet

Eken, en symbol för hållbarhet och långsiktighet Foto: Kicki Karlsson

Hållbart Rimforsa – i omställningsrörelsens anda

Vår värld står inför en rad utmaningar – klimatförändringar, att vi passerat oljetoppen och att vi inte har obegränsade tillgångar av råvaror på vår planet. Många är oroliga för vad framtiden kommer att innebära men – vad ska man göra?

Från ord till handling

Gruppen Hållbart Rimforsa är en förening, partipolitiskt och religiöst obunden. Vi vill lära mer om hur Rimforsa kan bli ett hållbart samhälle. Gruppen bygger på Omställningsrörelsens idéer och vi vill verka för att hållbarhet ska bli synlig och praktiserad i vårt samhälle.

Vi vill:

  • verka där vi bor – bestämma oss för att arbeta konkret för att göra vårt samhälle ekologiskt hållbart och mindre beroende av olja.
  • vara en positiv rörelse – vi kan! Ta små steg i det samhälle vi känner väl.
  • vara en praktisk rörelse – bilda en arbetsgrupp kring något vi brinner för.

Sedan 2014-2015 har vi haft en träff i månaden, öppen för alla intresserade. Dessa träffar har inspirerat oss och lärt oss mer om hur vi kan hjälpas åt att få vårt samhälle mer hållbart. Vi arbetar också för att nå ut till så många som möjligt i Rimforsa med vår målsättning och våra idéer. Vi tror att många delar våra tankar.

Vi går från ord till praktisk handling genom att t.ex. bilda arbetsgrupper där medlemmarna väljer att arbeta för det man känner starkt för t.ex. hållbara transporter, fler solceller, tillsammansodling, lokal matmarknad, påverkan och opinionsbildning.

Vad menar vi med hållbarhet?

”Vi tar inte ut mer från naturen än vad vi kan ge tillbaka. Vi förvaltar jorden, vi förbrukar den inte. Jordens livsmiljö och resurser bevaras för kommande generationer, Radikalt minskad förbrukning av material och energi. Rent vatten, ren luft, fritt från giftiga kemikalier. Biologisk mångfald, också i odlingslandskapet. Klimatet har stabiliserats, jordens medeltemperatur har ökat med max 2 grader. Lokal demokrati, lokal kontroll, lokal produktion och utbyte. Minskande ekonomiska och sociala klyftor, gemenskap människor emellan. En rättvisare fördelning nord-syd.” (från vårt möte 26 maj 2015)

Bor du i eller i närheten av Rimforsa och vill vara med. Läs mer på sidan Våra aktiviteter så ser du när och var vi träffas, eller kontakta oss för att få veta mer.

Välkommen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s